Te hogyan teszed jobbá a világot?

2016. MÁRCIUS 25.
3 percnyi olvasás
Amikor rátaláltam erre a képre, szinte percekig a hatása alatt voltam. … Szülőként, emberként, és persze coachként is.
ha szülő vagy, vezető vagy Szülőként, mert úgy éreztem valaki megfogalmazta helyettem azt, amit nem tudtam igazán jól szavakba önteni eddig. Időről időre dilemmáztam magamban, amikor a csemetémet azon kaptam, hogy összecsapta a feladatát. Hibátlanul, csak éppen pl. tompa ceruzával, és cseppet sem igényes külalakkal oldotta meg azt.

Nem a prédikáció és a kioktatás, hanem a példamutatás erejében hiszek,
no meg a saját felismerésekben, ezért is lettem többek között coach, - de úgy éreztem nem hagyhatom szó nélkül a jelenséget. Igen ám, de mit és hogyan mondjak, hogy az utat is találjon, és ha lehet ne csak a fejébe, hanem a szívébe jusson? Hogy beszéljek egy 8 éves gyereknek arról, hogy jó és kiváló között befektetett energia szinten sokszor egész kicsi a különbség, ám a végeredményt tekintve már óriási lehet. Hogy „éppen csak munka” „éppen csak életérzést” okoz, a legjobb tudásom szerint elvégezett pedig: FLOW-t és ha úgy tetszik boldogságot ad. Hogy akik megteszik azt a bizonyos + km-t, akik a negyedik cserearány szintjén dolgozva többet nyújtanak, mint amit várnak tőlük azok többet is kapnak majd, mint amit várnak.

Őszintén szólva gyakran éreztem egy - egy ilyen szituáció után, hogy mégis csak prédikáltam, és valami olyasmibe gabalyodtam végül, hogy aki igazán jól tanul, az majd minőségi életet teremthet. Amivel persze nincs baj, hiszen a minőségi élet és az ahhoz szükséges pénz nagyon fontos, és a kerek élet alapfeltételei közé tartoznak…. de ezt így nagyon leegyszerűsítettnek éreztem. Pont a lényeget, az értékrendemet visszatükröző „miértet” nem találtam meg benne. Ez a kép számomra tökéletes válasz az „élet nagy dolgairól” egy 8 éves szintjén is.

És mit üzen a kép a felnőtt embernek, a coachnak?

Te miért dolgozol? Hogy indulsz el reggel otthonról? Büszkén, hogy ma is értéket hozol létre, vagy csak pénzt –teremtő funkciója van a munkádnak? És ha ez utóbbi a válaszod, akkor mennyi energiát tudsz vajon beleadni, és milyen minőségben dolgozol? Mit gondolsz? Meddig lehet bírni a munkát, ha szív és lélek nélkül csináljuk?

No és ami még ennél is fontosabb: mit tehetsz, hogy megtaláld a lelkesedésed, vagy visszakapd azt. Hogy reggelente úgy ébredj, hogy a helyeden vagy! Hogy legyen kedved megtenni a maximumot, sőt!- azt keresd, hogyan tudsz kiválóvá válni.

Akár főnök, akár tulajdonos, akár alkalmazott vagy, csak így érdemes dolgozni.
Sőt, igazán csak így lehet.
És ha most arra gondolsz, hogy ez csak mese habbal, hadd kérjelek: idézd fel az első napot, az új munkahelyeden, és/vagy az új munkakörödben! Ha más volt, mint a mai reggel, akkor valószínűleg pontosan tudod, hogy igazam van.

Most talán arra gondolsz, hogy „mi a fenét akar ez a nő?!” „Miért kellett megpiszkálni azt, amit olyan jól elástam magamban?!” Azért, mert hiszem, hogyha vannak belül csendben feszítő gondolatok, akkor azok szabotálnak minket. És hogy akár tulajdonos, akár főnök, akár alkalmazott vagy, az az érdeked, hogy érezd: értéket hozol létre. Mint a Sellye intézetet munkatársai, ahol még a takarítónő is azt vallotta, hogy ő itt a legfontosabb munkatárs, mert az általa teremtett tiszta környezet lehetővé teszi a többi dolgozó számára, hogy hatékonyan alkossanak.

Hiszem, hogy érdemes megkeresni, mi az, amivel értéket teremtesz a szervezet számára, ami a Te pluszod a történetben. Ha pedig nem találod ezt, esetleg nagyon más az értékrended, mint a munkahelyedé, akkor érdemes a szabad idődben, a hobbidban értéket teremteni.

Mert a sikeres, boldog élet kulcsa az alkotás,
a létrehozás, a teremtés, hogy hasznosnak érezd magad. Ha úgy tetszik az, hogy jobb világot hagyjunk hátra…. ahogy Emerson mondja:
jobbítani egy kicsit a világon: egy egészséges gyerekkel, egy parányi kerttel, vagy azzal, hogy biztos lábon állva élsz, tudni, hogy legalább egy valaki könnyebben lélegzik, mert Te voltál! Ez a boldogság, ez a siker.


Ha tetszett, megoszthatod:

  vissza a blogba