Tartod még az új évi fogadalmad?

2018. február 08.
4 percnyi olvasás
Hogy állsz az idénre előirányzott változásokkal, fogadalmakkal? Ha nem túl fényesen, esetleg már fel is adtad őket, akkor jó ha tudod: nem vagy egyedül, és még csak akaratgyenge sem vagy. A feladások felelőse (vagyis a bűnös) az érzelmi agyunk, ami mindig szereti a könnyebb utat választani, és igazán kifinomultak a módszerei.
Nem adom fel, csak fújok egyet Több mint 650 millió éve volt ezeknek a módszereknek a kidolgozására, míg a gondolkodó agyunk csak pár százezer éve alakult ki. Naná, hogy tapasztaltabb az érzelmi agyad! Így aztán könnyen visz tévútra, könnyen terel el a céljaidról a gyors örömök (szelet csoki, hívogató fotel, izgalmas film stb.) és a kényelem felajánlásával.

Van négy tanácsom és két jól bevált stratégiám, hogy könnyebb legyen kitartani!
1. Ha elszúrtad nincs vége! Akkor van vége, ha feladod! Ha ettél egy szelet tortát, még nem kell „most már mindegy!” felkiáltással a többit is befalni :-) Bocsáss meg magadnak és folytasd, amit ígértél magadnak!

2. Egy nap kihagyás nem a világvége – de 2 már szinte biztos, hogy az lesz! Ha ma nem sportoltál, vagy tanultál, még nem omlik le, amit az előző napokban felépítettél. Menj tovább, folytasd, amit eddig jól csináltál.

3. Többet ésszel, mint erővel. A szabotörődet, - azt a kis galádul sutyorgó hangot a fejedben - nem tudod teljesen elnémítani, de halkítani tudsz rajta! Mindjárt mutatom hogyan cselezheted ki! Jó ha tudod, hogy az érzelmi agyunk több, mint 650 M éves, míg a gondolkodó anyunk csak pár százezer éve alakult ki. Naná, hogy tapasztaltabb az érzelmi agyad! Ő az, aki szeret Téged tévútra vinni, elterelni a céljaidról a gyors örömök, (szelet csoki, hívogató fotel, izgalmas film stb.) és a kényelem felajánlásával.

4. Tanulj magadtól, magadról! Figyeld meg, hol, hogyan inogtál megkorábban, és hogyan tudod a Rád veszélyes helyzetet kivédeni! Nincs egyetemes sikerrecept, csak személyre szabott létezik.

Viszont van 2 igen hatásos módszerünk:
a REFLEKTORFÉNY STRATÉGIA, ÉS A 20 MP-S SZABÁLY!

A reflektorfény stratégia
Abban segít, hogy szem előtt tartsd a vágyad, és ne vedd észre az elterelő hatásokat! A lényeg, hogy

„hangosabban hívjon” a vágyad, mint a fejedben sutyorgó szabotőröd.
Találd ki, hogy fókuszálhatsz rá, és kevesebb figyelem jut majd a kísértésnek.
Ha a célra figyelsz nem látod majd az akadályokat! Figyeld meg magad, és derítsd ki, hogy mik azok a helyzetek, amikor könnyű kitartanod a vágyad mellett és mik visznek tévútra! Miért is akarsz pl. lefogyni? Mert a szüleid elhíztak, és meg is betegedtek, vagy mert élvezni akarod a szabadidőt a gyerekeid (unokáid) mellett, vagy mert nem férsz bele a legcsinibb ruhádba?

Keress valamit, ami a vágyadra emlékeztet: fotót, a játszótéren vidáman játszó anyukákról, esetleg egy képet az elhízott családtagjaidról, és tartsd szem előtt, pl. a hűtőajtón. Félre akarsz tenni egy izgalmas körutazásra valót?

Keress képet a célállomásról, és tedd jól látható helyre,
pl. a tükröd mellé, vagy állítsd be képernyő-pihentetőnek, háttérképnek!

Ez még nem elég általában! Menj tovább és halkítsd le a szabotőröd hangját. Pl. ne tarts otthon rágcsálnivalót, ha mindig megeszed. Vagy ne bontsd fel a csokit, ha nem tudsz 1 kocka után megállni. Ne kísérd be a kollégáidat a pékségbe, menj tovább nélkülük. Ugyan ez a módszer az is, amikor az ébresztőórát olyan messzire teszed, hogy felkelés nélkül ne tudd kikapcsolni. A lényeg!

Figyeld és teszteld magad!
Előbb utóbb meglesz a sikerre vivő kombód a Reflektorfény stratégiára! Ráadásul, ha kiegészíted a 20 másodperces szabállyal, lényegesen könnyebb dolgod lesz ezután.

A 20 mp-s szabály
Most is az az első feladatod, hogy megfigyeld magad! Mi az amiért még sem tartod be az ígéreted? Mi akadályoz meg abban, hogy elmenj futni, hogy megtanuld azt a 10 új szót naponta, hogy eleget gyakorolj, ... ? Mit sutyorog az a kis hang, hogy beszél le a cselekvésről?

A tapasztalat az, hogy ha egy cselevés megkezdéséhez 20 mp-nél több nekikészülődés szükséges, sanszos, hogy veszni hagyod az egészet!

Tedd lehetővé magadnak, hogy minél egyszerűbben elkezdhesd.
Tartsd a kocsiban az edző cuccot, keress közelebbi vagy késő estig nyitva tartó edzőtermet, hagyd könnyen hozzáférhető helyen a tanulni valót, nyomtasd ki hogy mindig kéznél legyen, vagy tedd ki a gyors-elérés gombot az asztalra, pakold tele a hűtőd egészséges finomságokkal. Ha főzöl, akkor fagyassz is le több -féle „ehető” fogást magadnak, hisz, ha gyrost rendelni gyorsabb és kényelmesebb, akkor éhesen, türelmetlenül tuti nem fogsz főzöcskézni!

Ha voltak korábbi feladott fogadalmaid, itt az idő megvizsgálni őket!
Biztos megleled majd a gyenge pontokat! :-) Ha pedig megtaláltad őket, akkor találd ki, hogy
– erősítsd fel a vágyad hangját
– halkítsd le a szabotőröd – emelj akadályokat elé
– tedd könnyűvé, hozzáférhetővé, azonnal kivitelezhetővé, amit szeretnél – bonts el minden akadályt a jó szokás útjából! :-)

Azt mondják nincs más kudarc, csak ha feladjuk a próbálkozást! Hát akkor hajrá:-)


Ha tetszett, megoszthatod:

  vissza a blogba