Mondj nemet Önmagadért

2019. NOVEMBER 12.
5 percnyi olvasás
Éppen szívességet teszel. Valami olyant, amihez nem sok kedved van, de nem tudtál nemet mondani amikor megkértek rá. Kicsit dühös vagy, mert ezer más dolgod lenne, amik most elnapolódnak, hiszen épp nem érsz rá. Szívességet teszel. Odaígérted az időd, és Vele egy kicsit magadat is. Minderre most kezdesz ráébredni, és ez cseppet sem jó érzés. Árulónak érzed magad. Saját magad elárulójának.
Amikor megígérted, gyorsan döntöttél, és úgy érezted illik igent mondani. Vagy csak belesodródtál a szituációba, és mire felocsúdtál, már elköteleződtél. Vagy tudtad, hogy nemet is mondhatnál, de nem tudtad, hogy tedd ezt udvariasan, kedvesen.

Esetleg féltél, hogy a másik megsértődik.
Amikor igent mondtál, egy ideig még büszke is voltál Magadra, a segítőkészségedre. De aztán ahogy újragondoltad a szituációt, rájöttél, hogy Neked is jól jönne a segítség, - talán Te sem érsz rá, -és most frusztráltan teszed, amit ígértél. Közben korholod magad, és fogadkozol, hogy máskor majd nem így teszel.

Aztán jön a „máskor”, és Te megint igent mondasz, és még jobban haragszol Magadra. Ismerős?

Van néhány tippem, hogyan változtass ezen a helyzeten!
Először is: fontos tudnod, hogy minden felkérés felébreszti bennünk az ősi vágyat a megfelelésre, ami valamikor a befogadás feltétele volt. A hordához tartozás, a befogadás vágya, pedig életfeltétel volt még sok-sok ezer évvel ezelőtt. Nem csoda, hogy zsigeri vágyat ébreszt bennünk egy felkérés. Ha megérted a működésed, könnyebben tudsz változtatni rajta.
Gondold végig az alapvető igazságot: ha igent mondasz valamire, minden másra nemet mondasz. Ez az „igen” ára. Coaching ülésen többször kaptam már azt a visszajelzést, hogy ennek a tudatosítása után, már egész könnyű volt legközelebb „nem”et mondani „igen” helyett.
Vedd figyelembe a lehetőség-költségeket. Azaz tudd, hogy pontosan miről is mondasz le, ha igent mondasz.
Ne mondj azonnal választ egy kérésre, ha nem vagy biztos magadban. Kérj időt, így jobban át tudod gondolni, hogy is érzel a kéréssel kapcsolatban. Kicsit el is távolodsz így a szituációtól, kevesebb lesz rajtad az érzelmi nyomás. (Coaching ügyfeleim nagyon szeretik ezt az eszközt.)
Különítsd el a döntést a kapcsolattól. Nem az illetőre, hanem a kérésre, a feladatra, mondasz nemet. Jack Canfield fogalmazott így: „Nem Önt utasítom el, hanem magamat védem.”


Ha nemet mondasz tedd elegánsan, úgy könnyebb! Udvarias elutasítások formulái pl:
Kérlek, adj egy kis időt, hogy átgondoljam a kérésed, megnézzem a határidőnaplóm, és visszajelezzek. (Persze ne felejts el visszajelezni!)
Köszönöm, hogy Rám gondoltál, de nemet kell mondanom, viszont, . . . (ezt meg tudom tenni)
Nem tudok segíteni, viszont . . . (ajánlok valakit. Nem ritka, hogy a beajánlott fél hálás is az ajánlásért!)
Most nem tudom megtenni . . . (ekkor és ekkor viszont igen)

+1 TIPP:
Tisztázd le magadban a saját értékrended! Mi fontos számodra, miből nem engedsz, és mi elhanyagolható. Az értékrendünk ismerete a legtöbb helyzetben nagyban megkönnyíti választásunkat, döntésünket.

Természetesen rengeteg olyan szituáció lesz ezután (is) amire érdemes igent mondani. Ami szinkronban van Veled és az értékrendeddel. Ami viszont nem ilyen helyzet, ott ha van lehetőséged,

a fentieket figyelembe véve mondj inkább nemet.
Kimondani a „nem”et, sokszor tisztességesebb és elegánsabb, mint kedvetlenül, frusztráltan, magunkban puffogva megtenni valamit. Ha kiállsz magadért, az értékrendedért, az az önbecsülésedre is jótékonyan hat. Elegánsan nemet mondani: szokáskialakítás. Nem megy máról holnapra. De gyakorlat teszi a mestert itt is. Ezért is olyan gyakori téma a coaching ülésen az asszertivitás.

Légy hát kitartó! Segít, ha értékeld a fejlődésed, látod a már megtett utad!
Megéri, hiszen "döntéseink alakítják a sorsunkat"
(Anthony Robbins)

Ha tetszett, megoszthatod:

  vissza a blogba