Megváltozott munkaerő piac

2017. JÚNIUS 05.
3 percnyi olvasás
Tudtad, hogy 2017 februárjában annyi álláshirdetés jelent meg a Jobline-on EGYETELEN HÉT ALATT, mint a tavalyi évben havonta?

És azt, hogy a munkavállalók jelentős része ma már jellemzően 3-4 évente munkahelyet vált? Drámaian lecsökkent az az idő, ami alatt egy munkatárs profitot termelhet. Eközben egyre költségesebb a munkatárs-kiválasztás, és a betanítási idő sem rövidült le lényegesen.

Te hogyan alkalmazkodsz a megváltozott helyzethez?
Hogyan változol, és mit változtatsz?

Vizsgáljuk meg mit igényel az Y generáció (az 1980 és 1995 közözött születettek), a munkaerőpiac legfiatalabb résztvevője. Miben másak, mint szüleik a X generáció képviselői, akire még (vagy már csak?) kb. 10 évig lehet munkavállalóként számítani?

Míg az X generáció akár egyetlen munkahelyhez ragaszkodva és alkalmazkodva dolgozott egy életen át, az Y-ok, ha úgy érzik, hogy szükséges,

villámgyorsan képesek váltani.
Pontosan tudják, mit akarnak, és mennyit érnek a cégnek.
nyerő csapat Fontos számukra a kihívást jelentő munka, a Flow élmény. Elvárják a partneri kapcsolatot, és a visszajelzést, hogy elismerjék a teljesítményét, és hogy a vezetés betartsa az ígéreteit. Nem engednek a munka magánélet egyensúlyából, igénylik a személyes szabadságot, és rugalmasságot.

Mások, mint amit évtizedeken át megszoktunk? Igen!
Irreálisan magasak ezek az elvárások? Szerintem: nem.
És mivel

cserébe kreatívak, lelkesek, kíváncsiak
és nem mellesleg egyre többen vannak jelen a munkaerőpiacon - kifejezetten érdemes figyelni rájuk. Hogyan?

öt világos módszer és lehetőség
1. Érdemes megtudni, hogy konkrétan mi mozgatja az adott munkatársat. Mik a számára legfontosabb értékek. (Ma csupán a munkavállalók 48%-a választja 1. helyen a versenyképes juttatást. Kiemelten fontos számukra a szakmai fejlődés és a rugalmas munkaidő.)

2. Biztosítsunk karrier-, és fejlődési lehetőséget: tréning, coaching, mentoring, valamit kihívásokat!

3. Fogalmazzunk világos szabályokat, elvárásokat, és biztosítsunk elszámoltathatóságot- Alakítsuk ki és tartsuk is meg az értékelő, egyértelmű visszajelzést adó négyszemközti megbeszélések rendszerét. Ajánlott ezt negyedévente megtenni.

4. Honosítsuk meg az értékelés és elismerés kultúráját, és tanuljunk meg őszintén érdeklődni a másik fél iránt.

5. Támogassuk a munkahelyi közösség létrejöttét.

A legnagyobb hatékonyságot azok a cégek érik el ma, akik mind az 5 lépést megvalósítják. Ők sem egyik pillanatról a másikra tették. A jó hír, hogy Te is előnyben vagy már azokkal a vezetőkkel szemben, akik nem ismerik az itt felsorolt tényeket! Ha pontosan tudod, hogy mely területeken elért változás fogja a legjobb eredményt hozni, akkor már csak egy világos cselekvési terv, és persze a végrehajtás szükséges.

Ha más a helyzet, akkor a következő 2 feladat megoldása a leghatékonyabb:
Okozzunk sikerélményt, adjunk teret az ezt eredményező feladatoknak, kihívásoknak!
Adjunk személyre szabott – normán és mérésen alapuló visszajelzést!

Most már csak egyet érdemes eldöntened:
Mikor is kezded a gyakorlatba ültetni az információkat? Mi az, amit a legkorábban (ma vagy a héten) megtehetsz? És mit is teszel meg akkor MA vagy HÉTEN?

„Nem a legerősebb, és nem is a legokosabb marad életben, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásra.”
(Darwinnak tulajdonított gondolat)


Ha tetszett, megoszthatod:

  vissza a blogba