Így szabotálom magam

2020. NOVEMBER 5.
3 percnyi olvasás
Hétfőnként szeretem végiggondolni, listázni és rangsorolni a heti céljaimat, pontosítani a szándékaimat: hová is akarok eljutni. Aztán pénteken örömmel lecsekkolom, hogy megérkeztem. Vagy kicsit szomorúbban nyugtázom, hogy hiányzik még néhány (esetleg több) pipa.
Vannak remek hetek, és vannak gyöszösek, amikor péntekre a bíráló hangok kórusa teljes erővel zúg a fejemben, és csak azt látja, hogy

mi minden nem fért bele a hétbe.
Szeretem, ha energikusan, hatékonyan telnek a napjaim. Olyan vagyok, mint a dinamós biciklilámpa, tevékenység közben töltöm fel magam. A hiányjeles napokat általában frusztrálóan élem meg, akkor vagyok elégedett, ha „van mire visszanézni”.

Szinte soha nem volt olyan munkám, amit ne szerettem volna. Megélhetem, hogy értéket teremtek, hogy hivatásom van, és nem robotolok, de fontos is, hogy értéket teremtsek. Ha előfordul, hogy elégedetlen vagyok a hetemmel, akkor szeretem megkeresni, hogy hol úszott el, hol akadt meg a haladás.

Összeírtam, hogy nálam

mi vezethet az elégedetlen hét záráshoz
Ha van kedved, egészítsd ki!

Általában akkor nem volt igazán termékeny a hetem:
ha hétfőn nem határoztam meg, hogy mi a legfontosabb eredmény, amit el akarok érni a héten
ha a váratlanul bejövő feladatokat nem felírom, hanem azonnal elkezdem megoldani.
ha nem tudok „nem”-et mondani a nem fontos helyzetekre
ha nem gondoltam végig, hogy az adott időkeret elég-e a feladatra
ha nem veszem észre, hogy fáradok, és pihenés helyett ici-picit feltöltő, viszont nagyon időrabló feladatokba megyek bele
ha nem különítek el több órányi időt a kreatív, vagy elmélyülős feladatokra, így azokat időhiány miatt halogatom
ha nem töltöm fel magam. Fáradtan sokkal lassabban haladok.
ha hagyom, hogy a tökéletességre törekvés miatt, aránytalanul sok időt szánjak egy feladatra
ha a napi listámban nem állítok fel prioritás alapú rangsort

Ráismertél a saját lassító működéseidre? Esetleg eszedbe jutott olyan, ami nincs a listán, de Nálad ott lenne? Akkor máris nagy lépést tettél a változás felé.

Ha egyszer észrevettél egy mintázatot, máskor is látni fogod. Ha megtaláltad a saját kerékkötőidet, ezután már egész kis odafigyelés is elég lesz, hogy napi szinten beazonosítsd őket.

Ha pedig beazonosítottad, a legtöbb esetben már félúton vagy afelé, hogy meg is változtasd őket! Hiszen minden felbukkanáskor dönthetsz, hogy nekik adsz teret, vagy saját magad választod.


Ha tetszett, megoszthatod:

  vissza a blogba