Így adj visszajelzést

2021. FEBRUÁR 18.
3 percnyi olvasás
A visszajelzés a bajnokok reggelije. Csalódottan és kissé értetlenkedve érkezett meg az iskolából a kisebbik lányom tegnap. Szorgalmi feladatot készített történelemből. Dolgozat kérdéssort állított össze a tananyagból. Együtt átnéztük, hogy elég változatos-e, átfogja-e tananyagot, és be kell valljam elégedett voltam az eredménnyel.
Négyesre értékelte a tanárnő a munkát.

Persze szerettünk volna ötöst- ki nem? – de nem a jegy okozott csalódást. Az a kérdés feszítette Bogit, hogy mit kellett volna máshogy csinálnia. Mi hiányzott az ötöshöz, mi is volt az az elvárás, amit nem tudtunk teljesíteni.

A tanárnő nyilván tudja a választ ezekre a kérdésekre, és valószínűleg nem is sejti – különben másképp jelzett volna vissza – hogy milyen kevés információ csak az érdemjegy. Hogy milyen kevés támpontot ad, ez a lecsupaszított egyszavas értékelés a fejlődéshez, változáshoz. És hogy milyen nagyon vágyunk az átfogó és alapos visszajelzésre.

Vajon vezetőként Te hogy jelzel vissza?
Mennyire egyértelmű, és tényszerű az értékelésed?
Mennyire mutat előre az esetleges bírálatod?
Mennyire figyelsz a másik fél önbecsülésére, a másik ember felépítésre?
Mennyire világos a munkatársad számára, hogy mi az, amit jól csinált, és milyen területeken szeretnél változást, fejlődést látni?
Mennyire tudja, hogy is fogjon hozzá?
Mennyire állsz mellé, ha fejlődni akar?

Érdemes megállni és elgondolkozni mindezen!
Első lépésként gondolj vissza az elmúlt hetekben adott bírálatidra, és a fenti kérdésekre a konkrét esetek elemzése kapcsán válaszolj! Ne felejtsd el, hogy nem az számít, hogy Te mit akarsz, akartál mondani, sokkal inkább az, hogy

mi érkezik meg a másikhoz.
Így ha elég bátor vagy, akár visszajelzést is kérhetsz a munkatársaitól a visszajelző kultúrádról!

Ha már kultúráról beszélünk, ne feledkezzünk meg az érem másik oldaláról se: a dicséretről. Belegondoltál már, hogy milyen

hihetetlenül költséghatékony a jó szó,
az elismerés? Milyen erős megtartó ereje van annak, ha nem vesszük magától értetődnek a kiváló teljesítményt, a plusz erőfeszítést, az extra adag odafigyelést?

Mégis siralmas tény, hogy szinte minden kutatásból, felmérésből az derül ki, hogy a munkavállalók nagy része nem kap minőségi visszajelzést a munkájáról. Minőségi, tehát tényekkel alátámasztott. Nem csak „ez jó volt” szintű dicséretet, hanem olyant, ami rámutat az elvégzett munka értékére, vagy az illető legfontosabb erényire. Amiből az is megérkezik a másik félhez, hogy mi az, ami fontos a vezetőjének, amit ez után is érdemes így csinálnia.

Vajon a Te csapatod tagjai mennyire érzik, hogy fontosak Neked, a cégnek?
Hogy szárnyakat adnak az elismerő szavak, azt a Pécsi Közgáz hallgatójaként az elmúlt félévben többször is volt alkalmam átélni. Coach és tréner végzettségű tanáraim, kiemelt figyelmet fordítottak a minőségi, tartalmas, tényekkel alátámasztott visszajelzésre. A jeles értékét sokszorosára emelték, az önbecsülésemet erősítették, és a munkám minőségét világossá tették ezek a gondolatok. Azért mentem egyetemre, hogy tanuljak, fejlődjek, így elvárás magamtól, hogy a lehető legjobb formám hozzam. Az indexemben szereplő jelesek jelzések számomra, hogy jó úton haladok. A melléjük kapott minőségi visszajelzés az, ami energiabombát ad a lelkemnek. Ami megmutatja, hogy pontosan hol is tartok, miben vagyok jó. Ami segít abban, hogy a nehéz pillanatokban is emlékezzek rá: érdemes kitartani.

Mit gondolsz, Te milyen gyakoriságú és mélységű elismerést adsz?

Szerinted a munkatársaid mennyire biztosak abban, hogy milyen minőségű munkát végeznek?

Mennyire tudják, hogy mik az erősségeik, és miben lehetnének jobbak?

No és a végső kérdés:

hány minőségi dicséretet – pontos és tartalmas visszajelzést- adtál a múlt héten?
Ha megválaszolod a kérdéseket, jó eséllyel visszajelzést kapsz vezetői minőséged egy szeletéről. Talán az is kiviláglik, hogy Te, miben vagy hatékony vezető, és miben tudnál még fejlődni. Mert aki nem jobb napról napra, az megszűnik jónak lenni.


Ha tetszett, megoszthatod:

  vissza a blogba